Varčevanje z energijo je varčevanje z denarjem

Danes je svetovni dan varčevanja z energijo. Kot je ugotovila lanska raziskava o energetski učinkovitosti Slovenije, smo dokaj dobro osveščeni glede učinkovite rabe energije, a z njo večinoma ne ravnamo tako.

Pri varčevanju z energijo lahko veliko naredi vsak posameznik:
– ugašajmo luči povsod tam, kjer jih ne potrebujejo. Uporabljajmo varčne žarnice, ker porabijo štirikrat manj električne energije kot navadne z žarilno nitko in večinoma trajajo vsaj desetkrat dlje.
– prostori, v katerih se porabniki podnevi najdlje zadržujemo (kuhinja, dnevna soba), naj imajo okna obrnjena proti jugu oziroma zahodu, delovne površine (pisalna miza in kuhinjski pult) naj bodo čim bližje okna, uporabo kletnih prostorov pa svetujejo le za kratkotrajne dejavnosti
– pravilna razporeditev svetil močno vpliva na porabo električne energije
– zavese na oknih naj bodo tanke in prosojne
– temnejši prostori naj bodo pobarvni svetlo, saj se tako zmanjša potreba po osvetlitvi
– poraba energije je bistveno odvisna od temperature prostora; že dve stopinji, 22 namesto 20 stopinj Celzija, pomenita 12-odstotno večjo porabo energije
– če prostore prezračujemo s prezračevanjem in ne s talno odprtim oknom, porabimo za ogrevanje tudi do 20 odstotkov energije manj. Zastiranje ogrevalnih teles pa lahko poveča porabo energije tudi do deset odstotkov.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate
Highslide for Wordpress Plugin