Okoljski obisk krajanov v livarni Cimos Titan d.o.o.

Livarna Cimos Titan v Kamniku

Livarna Cimos Titan v Kamniku

Titanova livarna, zdaj Cimos Titan d.o.o, je že več desetletij dokaj neprijazen sosed okoliškemu prebivalstvu. Zato smo krajani pred leti tudi z javnimi tribunami in peticijami velikokrat zahtevali odpravo ali vsaj zmanjšanje obremenjevanja okolja, v zadnjem desetletju pa s prejšnjim vodstvom livarne imeli tudi več razgovorov, ki so dali delne rezultate, kakršen je odprava bučnega prekladanja železa na prostem, nekaj deset metrov od prvih stanovanjskih hiš.
Potem, ko nas dve leti niso povabili, je na letošnjo pobudo krajanov vodstvo livarne spet pristalo na razgovor o okoljski problematiki, udeležili pa so se ga predsednica krajevne skupnosti Perovo Majda Rojc, okoljevarstvenik Daniel Kovačič in najbližji livarnin sosed Branko Novak.
Direktor livarne, od lanskega oktobra dalje je to Drago Brence, je najprej obrazložil stanje podjetja:
Tovarna po nekajmesečnem neobratovanju spet dela “s polno paro”. Letos naj bi izdelali 20% več proizvodov kot lani, od tega še vedno 80% fitingov. Prisiljeni pa so nekoliko zmanjšati število zaposlenih in sicer iz lanskih 210 na 165.
Po direktorjevem zagotovilu je proizvodnja okolju prijazna, predlanskem so dobili tudi mednarodno okoljsko dovoljenje IPPC. Naredili so nekaj tehničnih izboljšav, tudi za zmanjšanje emisije prahu v okolje. Na konkretne pripombe krajanov, da indukcijska livarska talilna peč v okolico oddaja močan neprijazen pisk, predvsem pa, da hladilnik-vlažilnik v pripravi peska povzroča močan zdravju zelo škodljiv nizkofrekvenčni hrup (NFH), so v livarni zatrdili, da se trudijo, da bi bilo tega čim manj in da so na motečem stroju že pred nekaj leti naredili večjo rekonstrukcijo, kar naj bi zmanjšalo ali celo odpravilo NFH. Žal po mnenju okoliških stanovalcev ta izboljšava ne daje dovolj dobrih rezultatov in pogost intenziven NFH ostaja. Zaradi meritev prahu, ki ga oddajajo v okolico in ki naj bi bilo po zagotovilu direktorja v dovoljenih mejah, pa so za obdobje enega leta namestili dve merilni napravi.
Direktor je ob zaključku obiska posebej najavil opazno polepšanje zunanjega izgleda livarne.
———————
O škodljivosti nizkofrekvenčnega hrupa, ki ga povzroča livarnina neustrezna oprema, preberite na spletišču nf-hrup.si

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate
Highslide for Wordpress Plugin