(Pre)drago odlaganje gradbenih odpadkov je eden glavnih vzrokov nastajanja divjih odlagališč

Pred dnevi nas je, občane kamniške občine, Publicus obvestil, da je v Zbirnem centru v Suhadolah spet možno odlaganje azbestnocementnih odpadkov. Predvem so to salonitke, ki so še na marsikateri strehi, pa jih je ob zamenjavi kritine treba okolju varno oskrbeti. Cena za odlaganje v centru je od zaokroženo 0,21 do 0,24 evrov za kilogram. Približno 60 salonitnih valovitk tehta eno tono, na nekoliko večji hiši pa je lahko tudi več kot 250 valovitk. Za odlaganje v centru je v takem primeru treba plačati že kar dobrih 1000 evrov.

Poznano pa je, da v Sloveniji na okoli 75% divjih odlagališčih prevladujejo gradbeni odpadki. S problemom so se zdaj spopadli tudi Ekologi brez meja. Z anketami med izvajalci so ugotovili, da je eden glavnih vzrokov tega divjega odlaganja konkurenčna borba podjetnikov in obrtnikov. Tisti, ki odlagajo odpadke na divjih odlagališčih, so lahko cenejši od izvajalcev, ki odlagajo odpadke v centrih in plačajo stroške in zaslužek koncesionarjev.

Ekologi brez meja zato predlagajo, da bi bilo odlaganje gradbenih odpadkov v centrih brezplačno, strošek odlaganja pa bi bil lahko zajet že v nabavni ceni gradbenega materiala. Seveda je še ena možnost: subvencioniranje države in občin, vendar je to v sedanji gospodarski in finančni krizi bolj kot ne utopična možnost. Z drugimi besedami: naša družba ni dovolj bogata, da bi s subvencioniranjem odlaganja gradbenih odpadkov varovala okolje.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate
Highslide for Wordpress Plugin