Letos še popolnejši popis divjih odlagališč

divje odlagališčeEkologi brez meja pripravljajo nov projekt Popis odlagališč 2011. Ocenjujejo, da jih je v Sloveniji od 30.000 do 40.000, popisanih je le tretjina.
Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je bila leta 2010 nekaj izjemnega. Več kot 270.000 državljanov se je združilo, prevzeli smo odgovornost za svoj kraj in dokazali, kako uspešni smo lahko, kadar se vsi borimo za isti cilj. Prostovoljske čistilne akcije pa kljub mnogim pozitivnim učinkom problematike divjih odlagališč ne morejo trajno rešiti. Tudi če bi akcijo ponavljali, bi problem ostajal. Odpadki se vedno znova kopičijo. Moramo začeti delati na tem, da do nelegalnega odlaganja sploh ne bi prihajalo. S tem namenom je med aprilsko akcijo nastal prvi vseslovenski register divjih odlagališč, je zapisano na spletišču Društva Ekologi brez meja http://www.ocistimo.si/
Pred aprilom 2010 večina slovenskih občin ni imela popisanih divjih odlagališč na svojem območju, zato tudi ni bilo mogoče pripraviti načrta za spopad z nelegalnim odlaganjem. Čeprav sta tako popis kot ustrezni sanacijski načrt za občine po zakonu obvezna, je stanje razumljivo. Za pripravo kakovostnega načrta je potreben reden popis divjih odlagališč, kar je drag in dolgotrajen projekt. Redko katera slovenska občina si to lahko privošči.

In tu lahko na pomoč priskočimo prostovoljci! Register divjih odlagališč je odlična enotna platforma, ki bo državi in občinam pomagala pri iskanju prioritetnih odlagališč za nujno sanacijo, hkrati pa bo preko nje možno spremljati trende v divjem odlaganju v vsaki občini. Z iskanjem in opozarjanjem na najdena divja odlagališča lahko vsak od nas pomaga, da se problematika divjih odlagališč končno reši.

“Potrebujemo prostovoljce!”
Matos poziva prostovoljce oziroma občane, da lahko že zdaj sami na spletni strani  www.ocistimo.si prijavijo divja odlagališča, tako novoodkrita kot tudi tista, ki jih poznajo od prej, “organiziran pregled vseh prijavljenih odlagališč pa bo predvidoma v sredini marca.”

Kljub nadvse uspešni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, kjer se je združilo 270.000 ljudi, se v društvu zavedajo, da prostovoljne čistilne akcije problematike divjih odlagališč ne morejo trajno rešiti. “Tudi če bi akcijo ponavljali, bi problem ostajal. Odpadki se vedno znova kopičijo. Moramo začeti delati na tem, da do nelegalnega odlaganja sploh ne bi prihajalo. S tem namenom je med aprilsko akcijo nastal prvi vseslovenski register divjih odlagališč,” še pravijo v društvu Ekologi brez meja.

Pred aprilom 2010 namreč večina slovenskih občin ni imela popisanih divjih odlagališč na svojem območju, zato tudi ni bilo mogoče pripraviti načrta za spopad z nelegalnim odlaganjem.

Obstoječi register divjih odlagališč je dosegljiv na http://www.geopedia.si/
(Nasvet, kako premikati zemljevid: kliknite ga z desno tipko, zadržite klik in premaknite)

Če naletite na divje odlagališče odpadkov, prijavite ga v centralno evidenco.
Navodila za prijavo divjih odlagališč so na
http://ocistimo.si/Upload/Content/Documents/Navodila_za_popis_odlagalisc.pdf

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate
Highslide for Wordpress Plugin