Dolga pot od onesnaževalca do proizvajalca “zelene” energije

Ponedeljkov velikonočni posip prebivalcev Duplice s pepelom, mastnimi sajami in smradom iz dimnika obrata za kurjenje biomase (v upravljanju Eko energetike, ki je v lasti podjetja Tisa d. o. o.) na Duplici je pokazal, da je onesnaževalec v še kako dobri kondiciji.

Na Duplici pozdravljamo dialog med občino in onesnaževalcem, zavedati se je pa treba, da bo zaupanje povrnjeno le z učinkovitimi prijemi, ki bodo lastnike kapitala prisilili k spoštovanju prebivalcev, spoštovanju narave in k spoštovanju zakonodaje. Glede na dejstvo, da okoliški prebivalci v letu 2011 še vedno trpimo izbruhe gostega sajastega dima, hrup delovnih strojev in obrata samega, kaže na to, da je bil dosedanji inšpekcijski nadzor izjemno neučinkovit.

Napovedi o postavitvi tabel in monitorjev se slišijo lepo in obetajoče. Tudi zagotovila, da so pri onesnaževalcu pripravljeni postaviti nadstrešek za biomaso, so ušesu prijetna in delujejo pomirjujoče. A vprašajmo se: kje bodo merilne sonde nameščene? Kdo jih bo namestil? Ali bo sistem zapečaten? Komu se bo poročalo rezultate? Kdo bo nadzoroval delovanje sistema?

Govori se, da je zaupanje med onesnaževalcem in prebivalci Duplice skopnelo. Da ga je treba ponovno vzpostaviti; in ena od poti da je tudi dialog s trenutnim upravljalcem obrata – Eko energetiko / Tiso. Pozivamo občino, kot tudi onesnaževalca, naj izkoristita postavljene temelje dialoga za izboljšanje razmer, ki bodo prebivalcem zagotovile čist zrak.

Žal kakovost biomase na deponiji onesnaževalca in izbruhi iz dimnika v minulih prazničnih dneh kažejo na to, da bosta morali obe strani še veliko postoriti, preden bomo prebivalci Duplice in Kamnika za onesnaževalca zraka v našem bivalnem okolju lahko uporabili drugo poimenovanje, ki bo temeljilo na strokovnem nadzoru snovi na vhodu in izhodu iz obrata, stalnih meritvah emisij zraka in medsebojnem zaupanju.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate
Highslide for Wordpress Plugin