1. kamniška izmenjava slovenskih avtohtonih semen in sadik

Seme je popolnost v mirovanju. Utrip življenja ga predrami in v zemljo požene koreninico, s tem se zave prostora v katerem živi. Proti nebu požene steblce z nežnimi listki, ter svetu podari svoje mnogetere darove.

Močno vez človeka z naravo predstavljajo semena. V različnih pokrajinah skozi čas, so se razvila s pomočjo narave in ljudi različne sorte, ki so odražale posebnosti kraja, kjer so bile vzgojene. Prav te, domače sorte nudijo poleg okusnih plodov tudi zdravje ljudem, kajti s svojo prilagojenostjo specifičnosti kraja so bolj zdrave in odporne, s tem pa odpade kemično tretiranje rastlin.

Torej, vabljena vsa avtohtona, domača semena in sadike v izmenjavo ali v dar tistim, ki svojih semen še nimajo, da jih bodo posadili in naslednjo sezono izmenjali tudi sami. Semena bomo ohranili tudi z vpisom v semensko knjigo, pri semenski mizici pa bo na voljo več informacij o pomembnosti avtohtonih rastlinskih vrst in sort.

Vidimo se v četrtek, 19. aprila, od 16.30 ure dalje na Zapricah ob pravljičnem zeliščnem vrtičku. V primeru dežja pa v četrtek, 26. aprila.

Besedilo: Kaja Pohar

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate
Highslide for Wordpress Plugin